Microgreens

Vad är Microgreens?


Microgreens är små, egentligen omogna, grönsaker som sås tätt och skördas innan karaktärsbladen framträder. De används som dekoration och smakförstärkare på restaurangernas tallrikar då de har en distinkt smak och vacker textur. De innehåller många viktiga vitaminer och hälsobringande egenskaper, som passar fint i våra hemmakök också. De kan vara peppriga, syrliga eller söta och mixas gärna med varandra.


Mina Microgreens säljs stående i jord, så hållbarheten är god och nyttigheterna behålls ända fram tills de klipps ner på tallriken eller i salladen. De behövs inte tvättas innan. Ska förvaras i kylskåp. Då garanteras en hållbarhet på minst 10 dagar. Nedan kan du läsa om några sorter som jag odlar

Broccoli


Broccolin är mild i smaken och är enligt många den nyttigaste Microgreenssorten som finns. Den innehåller betakaroten, antioxidanter och vitamin A, B, C, E och K. Den innehåller dessutom Sulfurafan, som man har gjort noggranna studier på och är mycket hälsosamt.

 

Mineraler: Kalcium, järn, magnesium, fosfor, kalium, zink och klorofyll.

 

Broccolins milda smak gör att den passar till de flesta rätter och är underbara i en sallad. De går alldeles utmärkt att använda i gröna smoothies.

Pink Kale

 

Har ett mycket högt innehåll av C-vitamin och kan ge immunförsvaret en rejäl boost. En lila/grön stam och mörkgröna blad. Smakar kål, men är mild.

Pak Choi red Wizard

 

En av mina absoluta favoriter! Både till smak och utseende.

 

Den är mild och passar till alla maträtter och sallader. Dess vuxna grön/vita motsvarighet hittar vi i mataffärerna och den wokas gärna och tycker om att bli tillagad. Som Microgreen är den bäst nyklippt rakt ner på tallriken. Får den växa till sig lite framträder de vackra karaktärsbladen och blir ett spännande alternativ till vanliga sallatssorter.

 

Dessutom tillhör den familjen Brassica och innehåller vitaminerna C, K och E, betakaroten och järn. Man forskar mycket på polyfenolers inverkan på kroppen. Polyfenoler har antioxidanta egenskaper och förebygger uppkomsten av fria radikaler.  Vi får i oss för lite polyfenoler och inte i tillräckligt varierad form. I Microgreens finns många olika varianter; faktiskt fler än i de fullvuxna plantorna.

 

Så Pak Choi är en stående favorit och brukar ingå i den mixade lådan.

Red garnet Amaranth

 

Har det högsta vitamin-K innehållet av alla Microgreens. Den vill gärna gro och växa i rejält med värme och den har en vacker röd färg. Den blir ganska låg som Microgreen. Den vuxna plantan blir däremot mycket hög. Smakar lite jordaktigt och är mest använd som färggrann dekoration på tallriken.

 

Hela Amaranthplantan har använts i flera tusen år i Central- och Sydamerika. Den härstammar från Peru för 6000-8000 år sedan.

 

Amaranth odlar jag på sommarhalvåret. Längtar till dess!

Mizuna

 

Mizuna är en japansk gröda och det finns 16 olika varianter. De har odlats sedan 1700-talet och räknas till ett kulturarv. Om Mizuna får växa till vuxen planta läggs de in i salt i Japan och picklas.

 

Mina Mizunasorter; Red Streaked eller Green, låter jag växa i minst två veckor. De hinner utveckla karaktärsbladen och det är lika spännande varje gång. De är så vackra!

Vit senap

 

Det engelska namnet ”Mustard” kommer från en ihopskrivning av det latinska ”Mustum ardens”= burny must. ”Must” är den unga ojästa juicen av vindruvor som senapsfröerna krossades med. Senapen är inte smakrik innan den krossats och blandats med en kall vätska. Under Romartiden experimenterade man med just detta och det var en populär krydda innan de asiatiska kryddorna hittade hit. Långt innan pepparn.

 

Romarna tog senapskornen till Gallien där de planterades i vingårdarna. De krossade senapskornen med vin, inte helt olik den senap vi äter idag. Franska kloster övertog sedan produktion och försäljning av senap på 800-talet och i Paris på 1200-talet.

 

Herrarna Grey och Poupon framställde den kända senapen på 1770-talet i Frankrike och Colman var i England drottning Victorias egen senapstillverkare under den senare delen av 1800-talet.

 

Senapsbladen, som Microgreens, är efter några sekunder skarpa i smaken och ger en riktig kick åt smaklökarna.

BANK

© Copyright. All Rights Reserved.

WE ACCEPT


Nsprntur an ratione nescir uewsaw the psuerm werpais aliquam lupatem voluptas